keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Tyttö joka lähtee vaihtoon

"Julia Lahtisella on enää kolme viikkoa aikaa siihen, kun hän lähtee Yhdysvaltoihin ja aloittaa amerikkalaisen koulunkäynnin. Tässä hän totuttelee poseeraamaan uudessa rotary-vaihtoasussaan.

Elokuun alussa 16 vuotta täyttävä Julia Lahtinen lähtee rotareiden vaihtoon Kaliforniaan Salinasiin. Julialle se on koko elämän kestävän seikkailun alku.

Julia Lahtinen tietää, mitä hänen pitää tehdä seuraavat kolme viikkoa; pinssejä. - Minulla pitää olla 200-300 pinssiä, jotka kuvaavat Suomea, ja vaihtaa niitä muiden kanssa. Kun palaan, tämä edustustakki on täynnä saatuja pinssejä. Rotareiden vaihto-oppilaiden sininen edustustakki on tullut maailmalla niin tutuksi, ettei pinssien määrää ihmetellä enää lentokentillä, missä takit ovat matkustavan vaihto-oppilaan pakollinen varuste. Takista on monesti hyötyäkin. Joskus saattaa saada anteeksi sen, että laukussa on ylipainoa ja parempaa kohtelua, paljastaa Julia. Vaikka Julian äitiä tytön lähteminen Kaliforniaan hirvittää ja väliin itkettääkin, suhtautuu nuori nainen itse tilanteeseen innolla. Eniten hän on hyvillään siitä, että pääsee pois Raahesta. Hän haluaa oppia näkemään asioita eri perspektiivistä. Palattuaan hän toivoo näkevänsä taas Raahen hyvät puolet. Vaikka Rotareiden vaihto-oppilaille on sanottu, että heidän ei pidä odottaa mitään, odottaa Julia silti monia asioita. - Odotan muuttumista; että ajattelen eri tavalla, arvostan eri tavalla asioita. Odotan, että saan kielitaitoa, sosiaalisuutta lisää, kansainvälisiä ystäviä ympäri maailmaa. Ja haluan osallistua 30 päivän kestävälle bussimatkalle, joka kiertää Yhdysvallat.
IMG_7766m Sen sijaan Julia ei odota näkevänsä Teemu Selännettä tai Saku Koivua pyöriessään Kalifornian maisemissa. - Ei ne ole ykkösjuttuja, mutta olisihan se tietenkin plussaa. Mieluummin kävisin Suurin pudottaja -farmilla. Minä itken, kun ne pudottavat monia kiloja viikossa ja kertovat miksi ovat lihoneet. Se on tosi koskettava ohjelma ja tulee joka päivä, tänäänkin kuudelta!

Julia on vasta 15-vuotias. Hän  täyttää 16 juuri saapuessaan ensimmäiseen amerikkalaiseen isäntäperheeseen. Hän on vuoden nuorempi kuin  yleensä vaihtoon lähtevät nuoret. Hän korvasi yhden ikävuoden puutteen ansioillaan. Hän on toiminut Merikadun koulussa tukioppilaana ja ohjannut 4 vuotta voimistelujoukkuetta. Lisäksi hän sai suosituskirjeen luokanvalvojaltaan. - Voimistelu on kasvattanut minua. Olen hoidellut  monia asioita itse. Oma-aloitteisena tyttönä hän otti itse selvää vaihtoon pääsymahdollisuuksista ja teki kaiken itse. - Muistan sen tilanteen kun päätin lähteä vaihtoon. Se oli viime keväänä, ja söin aamupalaa ja mietin, mitä minä teen peruskoulun jälkeen; menenkö lukioon vai kauppikseen vai amikseen? Silloin ajattelin, että haluan lähteä etsimään itseäni, katsomaan maailmaa.
IMG_7772m
Tässä on nuori nainen, jolla on tulevaisuudensuunnitelmia ja maailma tarjottimella edessään. Hän voisi muunmuassa alkaa toimittajaksi. - Vaihtovuoden jälkeen käyn yhden vuoden täällä lukiossa. 18-vuotiaana lähden vuodeksi Espanjaan suomalaiseen lukioon kaverini kanssa. Olen selannut myäs au pair -nettisivuja. Ammatista ei ole hajuakaan.

Julia asettuu Oulun kokoiseen Salinasin kaupunkiin Kaliforniaan. Hän on lukenut netistä, että Itä-Salinasiin ei kannata mennä, koska se on hyvin vaarallista seutua. Tämä ei pelota häntä, ei edes se, että kolme viikkoa ennen matkaan lähtöä hänellä ei ole ensimmäistä isäntäperhettä tiedossa - vain toinen ja kolmas, joihin hän vuoden mittaan vaihtaa. - Luotan heihin täysin; jos ne on rotareita, ne on hyviä perheitä. Hän on ottanut selvää erilaisista kansainvälistä vaihtoa välittävistä järjestöistä ja hänestä rotarit ovat ehdottomasti paras. Vaihtoon lähtö ei silti ole ilmaista. - 400 euroa järjestelymaksuihin, 200 euroa takkiin, 300 euroa viisumiin, tuhat euroa New Yorkin yhteistilaisuuden lippuihin, tuhat euroa lentoihin, 800 euroa vakuutuksiin, hän listaa. Lisäksi hän joutuu hankkimaan pinssejä ja käyntikortteja. Summa jää silti alle 4 000 euron. Puolet vähemmän kuin muilla järjestöillä. Rotarit ovat halpa ja turvallinen vaihto-organisaatio.
IMG_7773m
Hän on painanut myös mieleensä rotareiden 4D säännöt; no drinking, no drugs, no dates and no driving - eli ei juomista, ei huumeita, ei seurustelua eikä autolla ajoa. Hän ei saa ajaa edes päältäajettavaa ruohonleikkuria. Aion mennä kouluun ainakin kerran keltaisella koulubussilla - sen mä haluan kokea!

Julian koulussa Salinasissa on 2 600 oppilasta. Voi olla, että eksyn joskus, hän tuumaa. Rotarisääntöjen mukaan hänen on saatava koulusta ainakin C:n arvosanat. Hän odottaa jo pääsevänsä koulun kerhoihin; ehkä jatkamaan cheerleading harjoituksia tai vaikkapa pelaamaan baseballia. Jotain uutta joka tapauksessa. Ystäviä Julia ei aio menettää matkansa aikana. Sitä varten on skypet, facebookit ja whatsapit. - Ja soitan puhelimella, on se sen arvoista!"

Raahen Seutu 17.7.2013

16 kommenttia:

 1. päätä banneri XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

  VastaaPoista
 2. Siis eikö vaihossa saa seurustella paikallisten kaa?:o onpa outoa! mutta toisaalta se tekee ehkä lähdösta entistä hankalampaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. saan seurustella tavallaan mut säännöissä luki että "no serious dating (serious means sex)" eli kai siinä sitä raskaaksitulemisen riskiä koitetaan välttää!

   Poista
 3. Ääää onneks löysin sun blogin, ehdottomasti paras vaihtariblogi mitä oon lukenut!:D Luin tossa antaumuksella kaikki sun postaukset läpi ja jään ehdottomasti seuraamaan =) Kirjotat tosi kiinnostavasti ja sun tekstiä jaksais lukea vaikka kuinka paljon :D Sun tarina on jotenki kiehtova ja kun luin ton sun "100 faktaa" postauksen sain susta todella hyvän kuvan! Vaikutat tosi hienolta ja määrätietoselta ihmiseltä! Vaikka en sua tunnekkaan niin kuitenkin sen sijaan että sanoisin että "vittu oon kateellinen sulle" tms sanon että oon tosi onnellinen sun puolesta!! Sä ansaitset tän! Tosi mukavaa vaihtarivuotta sulle ! =)

  VastaaPoista
 4. sulla on niin ihana blogi! oot just tollane ihana ihminen joka on omaitsensä. näitä sun kirjotuksia on super kiva lukee ku näistä huomaa kuinka aito ihminen sä oot! toivotan sulle aivan mahtavaa vaihtarivuotta! syö paljo herkkuja ja nauti iha kympillä <3

  VastaaPoista
 5. toivotan sulle niiiiiiin hyvää matkaaa ja muista sielläki jatkaa tota sun ihanaa omana itsenä olemista ja hymyilyä :))) tiiän et tuut pärjäämään !

  VastaaPoista
 6. voitko laittaa tekstin vähän isommaksi niin olisi mukavempi lukea:-) tosi kiva ulkoasu muuten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mulle toi kyllä näkyy aika suurena et seuraava koko ois liia iso, pistä näyttöö suuremmaks :)

   Poista
 7. mulla lähti eilen rotareille vaihtarihakemus menemään.. jos kaikki menee ku strömssössä niin oon ensivuonna itekki USAssa, mutta sitähän ei ikinä tiiä ;)
  toivotan sulle mahtavaa vaihtarivuotta!
  -julia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. toivotaa että tuut valituksi mutta muista että maat menee aikalailla tuuripelillä että älä pety jos usaan et pääsekkään! :) kiitos ja tsempit sulle!

   Poista
 8. vähän kiva toi haastattelu ! :) otitko ite yhteyttä toho lehtee vai tuliksne kysyy sulta et voiko ne haastatella sua vai mitä tapahtu? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aamulla ku heräsin nii oli vaa tullu viesti :)) kiitos!

   Poista