tiistai 8. huhtikuuta 2014

Home is where your heart is

Tänään astelin sitte sinne lääkäriin, koska "eihän siinä varmasti yhtään mitään oo mutta voihan sen aina tarkistaa", siellä otettiin muutamia testejä, annoin kolme purkillista verta ja juteltiin mun oireista. Vaikka oon omasta mielestä tosi avoin ja kerron paljon asioita, niin täällä on muutamia asioita joista oon vaiennu kokonaan, niin blogissa ku oikeessaki elämässä, ja tässä on tulos ku amerikkaan tuun täysin terveenä tyttönä mutta kävelen sairaalasta pois vaikean anemian kanssa. Muilla vaihtareilla tulee tasasesti vaihtarikiloja jotka on täysin normaaleja, mutta mulla paino laskee jo seittemättä kiloa. Hemoglobiini on tosi matalalla, en jaksa tehä yhtään mitään ja nukahan autoon koulun jälkeen ku mun counselor on ostamassa mulle mun lääkkeitä, vaikka nukuin edellisenä yönä 10 tuntia enkä ees menny reeneihin. Ei tää oo enää normaalia, nukun enemmän ku oon hereillä, mulla ei oo energiaa tehä yhtään mitään ja nukahan joka paikkaan. Tästä eteenpäin mun pitää ottaa kahta erilaista lääkettä päivittäin, käydä joka kuudes viikko verikokeissa ja ottaa rokote joka kuukausi. Ja mistäkö tää johtuu? No, anemiaa on monenlaista, sitä voi tulla jos menetät paljon verta menkkojen aikana etkä saa tarpeeksi rautaa ja sit on myös tää B12 vitamiinin puutos, joka mulla on, joka johtuu ravinnon puutteesta. En oo halunnu valittaa mistään asiasta mun vaihtovuoden aikana, mun eteen on tehty niin paljon asioita, mutta jossain vaiheessa ois pitäny ehkä avata suu vähän aiemmin niin oltas tällasiltaki asioita voitu säästyä ja mun terveys vois olla kunnossa. Tuleville vaihtareille ihan tiedoksi, tällastakin voi tapahtua pahimmassa tapauksessa eikä se oo aina itsestäänselvyys että amerikkalaiset perheet söis vaan hamppareita ja roskaruokaa joka päivä. Tänään ku lääkäri soitti ja kerto mun diagnoosin, oon ollu niin vihanen. Mitään tällasta ei ois ikinä tapahtunu kotona. Tällähetkellä oon niin valmis lähtemään kotiin, oon korviani myöten täynnä tätä paikkaa. 

68 kommenttia:

 1. Kyllä minäkin täällä kotisuomessa kärsin joka talvi anemiasta eli en usko sen johtuvan siitä että olet amerikassa vaikket varmaan sitä tarkoittanutkaa. Nyt vaan monipuolista ruokaa ja rautatabletteja nassuun niin kyllä se siitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylla maa itseasiassa tarkoitin :) oon koko elamani kayny melko tasasesti verikokeissa ja aina on ollu hemoglobiini korkealla eika mitaan ongelmia sen kanssa, ja tiian tasan tarkkaan mista se johtuu etta se on taalla niin matala :)

   Poista
 2. Mun mielestä on tosi hienoa että uskalsit kirjoittaa aiheesta. Ei sitä kaikki tule ajatelleeksi että vaihtovuosi Jenkkien länsiosassa voisi olla muutakin kuin aurinkoa ja In n' Out -kiloja. Mie voin itseasiassa jossain määrin samaistua tähän sun tarinaan, vaikken lääkärissä siellä koskaan käynytkään. Mutta mun viimevuoden "vaihtarikilot" menivät myös sinne negatiiviseen suuntaan ja pahasti. Se on asia jonka haluaisin muuttaa jos voisin mutta eipä menneitä enää muutella. Tottakai vaihtovuosi oli kuitenkin omalla tavallaan paras asia mitä koskaan keksin tehdä mutta ei se koskaan täydellistä ole. Rankkaa kuin hitto pikemminkin, etenkin jos jotkut kohdattavat olosuhteet eivät ole ne mitkään kaikista suotuisimmat.

  Olen seurannut kaiken vuotta sun blogia mielenkiinnolla mutta nyt ihan oikeesti ajattelen susta ja sun blogista vielä enemmän. Tsemppiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kun ymmarrat, oot niin oikeassa. Kiitos paljon :))

   Poista
 3. Siis eikö sun perhe oo antanu sulle tarpeeks ruokaa, tai syökö ne jotenki super super terveellisesti? Tsemmpiä oot ihanin bloggaaja <3 :)

  VastaaPoista
 4. Anemia on kyllä ehkä yks ärsyttävimmistä jutuista, kun se vaikuttaa niin paljo kaikkeen. Väsymys, saamattomuus, mieliala alakantissa, hiusten laadun huononeminen... Itellä oli se just kirjotusten aikaan, kun olis pitäny nimenomaa jaksaa kaikkea. Onneks siitä pääsee eroon, rautaa vaan naamaan. Tsemppiä ja jaksamista sinne!

  VastaaPoista
 5. Voiei koita pärjäillä ja lepäile :( johtuko siis oikeesti ravinnon puutteesta ettet oo saanu ruokaa vai ruokavalio ei oo ollu tarpeeks monipuolinen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) ja tuo eka vaikka ei tuossa tokassakaan oo paljoa kehumista

   Poista
 6. Mitä su hostperhe sano?

  VastaaPoista
 7. Etkö saa tarpeeksi ravintoaineita vai syötkö vaan liian vähän? Aika kauheeta jos on aliravittuja.... Koita pärjäillä, kohta pääset mamman ruuille kotisuomeen. Mitä olis pitänyt tehdä toisin....osaatko neuvoo muita etteituu sama tilanne?

  VastaaPoista
 8. Onko jo tapahtunut jotain peruuttamatonta? Pitkäaikainen puutos b12 voi aiheuttaa loppu elämän vaivan. Toivottavasti sulla vaan väliaikaista. Tsemppiä

  VastaaPoista
 9. Jaksamisia sinne! Mä tiedän ite kans tuon jatkuvan uupumuksen, ku itellä oli kans kaks vai kolme vuotta sitte paha anemia (se ei kyl johtunu b12vitamiinin puutoksesta), joka melkein vaati verensiirtoa, mutta söin rautatabletteja urakalla, ni kyl se hg-arvo alkoi nousta. Mutta, vaikka sun olos ei tuu muutamassa yössä paranemaan, ni ajan kanssa se kyl auttaa, kun alkaa veriarvot nousemaan. Vielä kerran sanon, että jaksamisia sinne ja tsemppiä viimeiselle rutistukselle :)

  Ps. Sä olet loistava bloggaaja, kun sä osaat antaa niin realistisen kuvan vaihto-oppilasvuodesta, ja uskallat kirjoittaa hyvien asioiden lisäksi niistä ei-niin-hyvistä asioista. :)

  VastaaPoista
 10. tsemppiä ihan kauhiasti julia! täälä suomessa on jo ikävä sua ♥ voimahali sulle sinne!

  VastaaPoista
 11. julia ihan kauheesti vaan nyt voimia! sinnillä eteenpäin, enää ei oo paljo jäljellä! suomi odottaa !

  VastaaPoista
 12. sä oot vaan kertakaikkiaan niin upea ihminen ja bloggaaja! sä sanot miten asiat on ja oot tosi realistinen ! upea nainen oot ja oikeen paljo voimia ja RUOKAA sinne!♥

  VastaaPoista
 13. No huhhuh sentään, on se nyt kumma jos ei ruokaa saa tarpeeksi! Onks sun host perhe kuitenkin sit ihan normaaliravittuja? Et ovatko he sit jättäneet vain sut syömättä vai mitä o:

  VastaaPoista
 14. Anemia on ihan kauhea, kun se tulee niin salakavalasti. Itelläni pari vuotta sitten tajusin et jotain on pielessä kun jaksoin juosta cooperin testissä vain 1400 m kun se edellisenä vuonna oli 2300 m :D Ja nukahtelin just pystyyn ja silmäpussit roikku melkeen polvissa asti. Menin sit testeihin ja laittoivat heti verensiirtoon ja yöks sairaalaan hahah. Kovasti se kunto kohenee kun hemoglobiiniarvot lähtee nousuun! Tsemppiä sulle paljon, ja hyvä että sait tarpeeks ajoissa hoitoa (vaikka kuitenkin liian myöhään) ettei käynyt niinkun mulle!

  VastaaPoista
 15. Eikö sun hostperhe anna sulle ruokaa? Siis pitävät nälässä :o?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu tyhmältä et ihmiset täällä kysyy että pidetäänkö sua nälässä sielä jne.. Oon saanu täältä blogista sellasen käsityksen et oot niille ku perheenjäsen ja oot siellä kuin kotonas (oot siellä niinku haluut, uskallat ihan jääkaapilla käydä jne) niin miks yhtäkkiä sua tarkotuksella nälässä pidettäs. En siis syytä sua mitenkää et ite et oo syöny mut tuntuu oudolta et heti ihmiset täällä ajattelee että tollasia vaikka oot antanu aivan erilaisen kuvan sun perheestä siellä. Voihan toki olla et oon aivan väärässä mut sanompahan vaan.

   Poista
  2. Ei oo niin etta ne ite sois paljon ja mulle ei annettais mitaan, oisin siina tapauksessa oisin vaihtanu jo perhetta. Naiden ruokailutottumukset on vaan omanlaiset...

   Poista
 16. Huikauhee, tsemppiä hei kovasti!! Ja onneks menit sinne lääkäriin ennenkun mitään vielä vakavampaa pääs tapahtumaan... Eiköhän ne asiat nyt lähde taas parempaan suuntaan menemään, suomalaisella sisulla vaan eteenpäin!

  VastaaPoista
 17. Siiis eks su hostperhe sanonu mtn?? Aikooksne ny antaa sulle enempi ruakaa??

  VastaaPoista
 18. en oo oikeen mukana, mutta asutko enää emilyn luona vai vaihdoitko host-perhettä? :o

  VastaaPoista
 19. Kuulostaa tosi tutulta! Ennenkuin mä lähdin tänne toiselle puollelle maailmaa vaihtoon, mulla todettiin ihan yhtäkkiä anemia ja todella paha sellainen, eli hemoglobiini oli järkyttävän alhaalla. Siinä sitten tutkittiin että mikä sen on aiheuttanut ja keliakiahan sieltä mulle diagnosoitiin. Vaikka oon pian 18-vuotta, mulla todettiin keliakia vasta lähes vuosi sitten. Pelkän anemian saa onneksi helposti korjattua!! Tsemppiä, nauti vielä jenkeissä kun voit!! <3

  VastaaPoista
 20. Toki hostaajallaki on omat velvoitteensa, mutta kyllä ny nuoren aikuisenki pitäis osata lautaselleen kattoa.. Jestas mitä ylireagointia. Anemiaa yhtään väheksymättä, mutta et säkään mikään lapsi enää ole!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turha negatiivinen kommentti, toiselle on just todettu anemia.... Vähemmästäkin saa olla järkyttyny ja vihanen, se on kuitenki aika vaikuttava sairaus. Järkee päähän vaikka nimettömänä kommentoitkin!

   Poista
  2. Eka ano, ei oo asiat ollu ihan nii mustavalkosia enka maa paata mita ruokaa taalla syodaan :)

   Poista
 21. Ootko vielä yhessä Ericin kans ja mitä se sano? Mut tosi paljon voimii<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu oon! Ja lintsas koulusta ja vei mua laakariin ja ostanu mulle ruokaa haha eli se on kokoajan tukena :)

   Poista
 22. Ai eiko sun perhe sanonu mitaan tuohon? Tai esim Emily? Tsemppia!!

  VastaaPoista
 23. Toivottavasti asiat menee mukavammin tästä eteenpäi! Ja onneksi sulla on Eric :) Tsemppiä hirveesti, oot vahva tyty <3

  VastaaPoista
 24. Mitä ja miten te oikeen siellä syötte.... Voitko vähän valottaa asiaa? Mua vähän kauhistuttaa kun oon ittekin lähdössä syksyllä sts kautta vaihtoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. älä huoli, jos käy jotain vaikka ruuan kans tai susta tuntu että sun terveys on vaarassa niin avaa suu ja kerro sun counselorille tms! mulle se heti hommas lääkäriajan :)

   Poista
 25. Ootko nirso ruuan suhteen vai toi perhe joku outo ?

  VastaaPoista
 26. Minkä ajan sisällä tuo sun paino on tippunut? Hawaijillako se oli jo tippunut? No, toivottavasti saat anemiasi kuntoon, tsemppiä paljon, stay strong! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei se sillee yhtäkkiä tippunu, mulla viime syksynä ku tulin niin alussa paino nousi mutta viime talvesta lähtien se on vähitellen vaan menny alaspäin ja alaspäin. kiitos <3

   Poista
 27. Onneksi sun paino on kuitenkin normaalissa ettei oo mihinkään alipainoon laskenut! Toivottavasti tuut pian kuntoon <3

  VastaaPoista
 28. Oletko katkera perheellesi ? Toi nimittäin kuulostaa aika hurjalta:/ tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En jaksa tuhlata energiaa sellaseen ku mun vuoksi on tehty niin paljon asioita :)

   Poista
 29. Eikä, tsemppiä kovasti sinne päin ! Miten emily suhtautuu tähän?

  VastaaPoista
 30. Miten meinaat jatkaa loppuajan täs perheessä ja tän kaiken keskellä? Vai meinaatko muuttaa toiseen perheeseen? Ootko kuitenkin loppuun asti? Saako toi perhe jonkun huomautuksen? Voitko kertoa niitten ruoka tottumuksista vai onko salaisuus? Toivon kuitenkin mukavaa loppuaikaa siulle. T. Tuleva vaihtari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruokatottumuksia vaan muutetaan yhessa niin eikohan se siita, en kaikesta huolimatta halua vaihtaa perhetta enka mitaan muutakaan, ei huolta :) kiitos!

   Poista
 31. Kuulostaa kyllä tosi ikävältä tää anemia juttu.. itekki nyt ku tulin takas Suomeen niin oon rampannu lääkärissä testeissä testien perään kun ties mitä ongelmia kokoajan kehon kanssa, ei vaan todellakaan oo tuntunut normaalilta pitkään aikaan tää kehon toiminta. Mullakin on vähän alhainen hemoglobiini mut ei onneks mitenkään vakavasti niinkuin sulla ilmeisesti. Mullakin oli ekassa host perheessä silleen et siel ei oikeesti ollu ruokaa himassa. Tää ei kuitenkaan ollut ainut ongelma siinä perheessä mut kyl se aika paljon vaikutti siihen syyhyn miks halusin vaihtaa perhettä :D Jos koko perhe on dieetillä, ei se tarkoita, että minunkin pitäisi olla, mutta samaan aikaan ei vaan kehtaa vaatia jotain ruokaa jos se muu perhe ei sitten syö :/ .. tsemppii vielä loppukuukausille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no nimenomaan!! kiitos paljon, toivottavasti sulla menee kans hyvin suomessa :)

   Poista