tiistai 20. elokuuta 2013

EROAVAISUUKSIA PART. 1

Tässä ekat eroavaisuudet mitä oon huomannu kahen ekan viikon aikana:

1. Kaikki käyttää täällä OMG, oh my goodness ja oh my gosh -sanontoja, siis kaikki. Se on niin oudon kuulosta ku joku poika tunnilla saattaa huudahtaa et OH MY GOD!!!! 

2. Leveälahkeiset farkut on KOVA SANA. Onneks on kuitenki paljon ihmisiä jotka käyttää pillifarkkuja niin en oo ainut erilainen

3. Joka_ikisellä_ihmisellä on iPhone. Facebook ei oo ees suosittu täällä, vaan twitter ja oh gosh instagram. Siis kaikilla on instagram; opettajilla, rotareilla, vanhemmillaki! 

4. Kaupassa et ikinä etukäteen tiedä paljo ostokset maksaa yhteensä koska niihin lisätään vero kassalla. En osaa sanoa paljonko se on, pienemmissä ostoksissa muutamakymmen sentti mut jos ostat jotain isompaa niin se on muutamia dollareita

5. Ravintolassa ja taksissa ja vaikka hotellissa jos joku vie sun matkalaukut niin sun oletetaan jättävän tippiä. Se menee niin että n. 10-15% sun ruuan hinnasta, ite en ikinä jaksa laskee niin jätän pari dollaria siihen pöydälle ja kiitän kohteliaasti

6. Yltiökohteliaisuus. Excuse me, sorry, pardon, please, thank you on kovassa käytössä ja mulla on vielä opetteleminen siihen. Siis se on niin älytöntä että sun pitää kokoajan pyydellä anteeksi mitä teet, tänään koulussa tulin yhtä poikaa vastaan käytävällä eikä tiietty että kumpi menee kummalta puolelta niin tulee kamala "I am sorry, I am so sorry, oh gosh" Cmoon, not so big deal?

7. Kohtelaisuusteemalla jatketaan; pojat/miehet aina avaa sulle oven, oli se sitte auton ovi tai luokan ovi niin silti, ja oottaa että sää meet ensin sisälle. Ne myös tulee avaamaan auton oven ku oon lähdössä pois autosta, yeah!!

8. "Love" ei tarkota mitään, sitä käytetään kokoajan ja joka asiaan. "Oh, I LOVE your shoes! I love this song! I totally love this freaking potato!!!!" Suomessa ku se ois "kivat kengät, ei helekkari että on hyvä biisi, ihan ok peruna" 

9. Ikkunat on sellasia niinku leffoissa eli ne "nostetaan" ylöspäin ja ne aukee sillä tavalla, ovennupit on kirjaimellisesti nuppeja eikä kahvoja ja lukot on aivan ihmeellisiä, vessanpönttöä ei "vedetä" vaan siinä on semmonen vipu jota painetaan alaspäin, jotku pöntöt on itsestäänvetäytyviä, suihku on kylpyamme jossa seistään ja siinä on lasiseinät ympärillä, valokatkasijatki on ihan omaa luokkaa

10. Kukaan ei aja pyörällä :( Käveleminen on täälläpäin ainaki yleisempää mitä annetaan olettaa et jenkkiläiset ei kävele yli 50m, mutta autolla ajetaan paljon. Kyllä täällä ihmiset pyöräilee mutta pyöräilymielessä että lähdenpäs tästä nyt pyöräilemään vuorille, eikä sen takia että pyörällä pääsee helposti ja nopeasti paikasta A paikkaan B

11. Päivällinen on tärkeä juttu ja se syödään aina yhdessä tiettyyn aikaan kaikki saman pöydän ääressä

12. Jos seurustelet, niin et MISSÄÄN NIMESSÄ saa mennä yöksi tai hän tulla teille yöksi. Poikaystävä pitää ensin esitellä ja jos tuot kylään niin ovi pitää olla auki ja keskustella isoon ääneen että vanhemmat kuulee sen. Nää oli ihan monttu auki ku kerroin miten suomessa toimitaan ja että me voidaan pyytää myös poikia, jotka on vaan kavereita, niin ihan hyvin yöksi. "I WANNA MOVE TO FINLAND"

13. Täällä ei oo hammaskoruja! Multa on nyt 13 ihmistä tullu kysymään että mikä toi on, millon laitoit, kauanko se pysyy, miten laitoit, kävikö kipeetä, paljonko makso ja loppuun "oh it is super cool!!"

14. Autolla saa alkaa ajamaan 15,5 vuotiaana mutta alkoholia saa ostaa ja käyttää vasta 21-vuotiaana

15. Koulun joukkueisiin on niin hankala ja monimutkanen päästä ettei mitään rajaa! Ensin pitää täyttää 7 sivunen hakemus jossa kysytään kaikkia ihme kysymyksiä millä ei oo mitään merkitystä, kuten millon oli sun ensimmäiset menkat... Sitten on try outit. Sit mennään yhteen taloon ja siellä kuunnellaan huumevalistusta 10 minuuttia ja allekirjotetaan lappu että lupaan etten käytä huumeita sillä välin kun pelaan joukkueessa. Sit meet lääkäriin. Sitten hyvällä tuurilla saatat päästä joukkueeseen :)

16. Koulu on helppoa, mulla on ollu kaks "koetta" ja molemmissa oli tehtävänä "ympyröi A, B tai C" Thats it. 

17. Täällä syödään oikeesti epäterveellisesti.. Se on kyllä perhekohtasta, mutta tää perhe missä oon niin kyllä syö. Emilyn perhe syö onneks terveellisesti, huh! Täällä evääksi kouluun pakataan suklaata ja keksejä, leivänpäälle laitetaan nutellaa, jälkkäriä on aina ja äsken syötiin karamellivanukasta... 

18. Kavereiden kans hengaillaan viikonloppusin. Koulun jälkeen harrastetaan urheilua koulun joukkueessa sinne viiteen asti ja sen jälkeen tehdään läksyt, syödään perheen kanssa illallinen, saatetaan mennä töihin, ja nukkumaan melkein heti. 

19. Koulussa ei oo välitunteja, 7min aikana kerkee vaan siirtyä seuraavalle luokalle. Nää opiskelee kuutta ainetta yhtäaikaa ja lukkari on täysin samanlainen joka päivä koko vuoden ajan. Kaikilla on koulua kaheksasta kolmeen, oli sitte freshman tai seniori. Eli mulla on jokapäivä kuoroa, orkesteria ja muita, enskesään asti. Jos oisin ottanu jotain lukuaineita niin vois olla aika puuduttava vuosi eessä!

20. Täälläpäin talot on isoja ja massiivisia linnoja tai korkeita puutaloja ja ne näyttää tosi hienoille. Nurmikko on ajettu siististi ja pihalla on paljon kasveja ja sadettaja. Monesti myös amerikanlippu roikkuu jostain koska tottakai se pitää työntää joka paikkaan...

21. Koulupäivä alotetaan aina "lippuvalalla", en tiiä mikä se on suomeksi. Kaikki nousee seisomaan, käännytään kohti jättisuurta amerikanlippua, laitetaan käsi sydämelle ja sanotaan joku superpitkä rimpsu. Ketään ei kiinnosta se joten ne mumisee vaan eikä mulla oo mitään hajua mitä ne siinä sanoo muutaku että united states of america, mutta tavotteena on että vuoden päästä pystyn sanomaan sen!

22. High school alotetaan 14-vuotiaana ja se kestää neljä vuotta. Sun pitää kerätä ns. pisteitä, ja sit jos sulla ei oo tarpeeks pisteitä, et valmistu. Jos meet vaihtariks, niin voit silti valmistua sun ikästen kans yhtäaikaa vaikket sais yhtäkään pistettä siltä vuodelta. Mun kaveri kerää niitä pisteitä työskentelemällä toimistolla aina kymmenestä yhteentoista. 

23. Koululla on kokoajan poliiseja ja vartioita ja ne ei päästä oppilaita pois koulusta. Se on aika ahistavaa, ekana tiistaina mulla ei ollu vielä ID-korttia eikä tarraa jonka avulla pääsen kampukselta pois, niin mun piti selittää että pitää päästä rotarytapaamiseen lounastauolla niin ei millään suostunu. Jos haluat mennä tunnilla vessaan,  tarvin hall-passin, mihin opettaja kirjottaa sun nimen, allekirjotuksen ja tarkan ajan millon lähit ja sun pitää näyttää se vartijalle käytävällä. Jos sulla ei oo sitä, joudut lounastauoksi jälki-istuntoon.. Oisitte nähny näiden ilmeet ku kerroin että suomessa opettajat ei aina ees huomaa jos et oo tunnilla.

24. Kaupassa on erikseen työntekijätsitä varten, jotka pakkaa sun tavarat, kantaa ne autolle ja asettelee ne peräkonttiin.

25. Ikinä ei sanota pelkästään "hi" vaan siihen pitää lisätä "hi julia!! whats up? how was your schoolday?" ja ku vastaan, niin jotku saattaa katella ihan muualle, josta huomaa että ei sitä kysymystä tarkoteta eikä vastaus ees oikein kiinnosta. Eli smalltalkia käytetään paljon, ja kaupan kassallaki monesti saan kertoa mistä tuun koska mulla on aksentti josta huomaa etten oo paikallinen, saan kertoa mitä koulua käyn ja mitä mulle kuuluu.

26. Kaikki on suurempaa; limsapullot on kaks kertaa leveempiä, suklaapatukat on aina jotain MEGASIZE, pieni juoma ois varmaa suomen koossa extra large, talot on isompia, autot on korkeita ja mun pitää aina kunnolla hypätä ku meen kyytiin, koulut on isompia, sängyt on leveempiä ja korkeempia, kaikki!

27. Enää en voi sanoo liikennevaloissa että "vihreät, nyt yli!!" vaan se on hopea. Ensin on punanen ihmisen kuva joka on paikoillaan, sitten tulee hopea ihminen joka kävelee, ja sitten tulee punanen käsi jollon on enää 5 sek. aikaa ylittää tie ennen ku autoilla vaihtuu väri.

Tähän hätään en keksi enempää, mutta eiköhän näitäki tuu monen postauksen verran tässä vuoden aikana!


21 kommenttia:

  1. hauska postaus lisää tämmösii:D

    VastaaPoista
  2. Hirveen tiukka koulu! Onko teillä mitää pukukoodia koulussa, ja saako olla liian paljastavia vaatteita? Ja tosi ihana blogi!! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jenkkikoulut on! Ja on mut niita ei noudateta muutaku etta ei punasia vaatreita :)

      Poista
    2. oho :o mistä toi tulee toi et ei saa olla punasia vaatteita? :D

      Poista
    3. mut voidaan ampua jos puen punasta XD

      Poista
  3. I feel you girl! Haha mua ihan nauratti kun mä luin ton kohdan tosta "pledge of allegiance". Siinä meni oikeesti aikaa ennen ku tajusin, mitä ne oikeesti sanoo ja nyt mä muistan sen edelleen. Mut kun sitä lukee niin se on oikeesti tosi helppo vetää vaan tollaseksi puuroksi! Ja kohteliaisuudet. Mun mielestä ne oli niin ihania kun joka päivä sai kuulla kehuja jostain. Täällä se ei oo niin iso juttu, mutta siellä aina varsinkin aluksi, kun käytti suomalaisia vaatteita niin huh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon samaa mielta!!!! Suomivaatteet on kuumaa kamaa!!

      Poista
  4. Ihan huippu postaus, ihan kauheen outoo toi että vartijoita joka paikassa :o

    VastaaPoista
  5. tosi kiva postaus!!:)) kaikista eniten ihmetytti toi suhtautuminen vessaan mennoon tunnin aikana? excuse me whaattt??:DD

    VastaaPoista
  6. Tää oli hyvä! Innolla ootan jatkoa ;)

    VastaaPoista
  7. Jutut menee oikeesti niinku leffoissa! :-D

    VastaaPoista
  8. haha tää oli hauska postaus:D tää on iha ehottomast miu lempparivaihtariblogi:) ja ihanaa ku postailet nii usein ja monipuolisesti:) haha tajusin just et kommentoin tosi usei siu postauksii mut vaikutat nii ihanalt ni on kiva ain kommentoia kaikkee kivaa:)

    VastaaPoista
  9. miks nauran täälä????XDXDDDDDDXDXDXXDD siis kuolen kohta,,,,,, ahahah tää piristi mun iltaa kivastiXDDDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXD EN KESTÄÄÄÄÄ

    VastaaPoista
  10. kiitti julia että kerroit miten nuo liikennevalot toimii, en ois muuten vieläkään tajunnu.

    VastaaPoista